Dagtrip naar Brussel

Vrijdag 22 maart 2024

Rondleiding vrouwelijke kunstenaars in het Federaal parlement en Bezoek paleis Coudenberg

In 1922 verwelkomde de Senaat Marie Janson, het eerste vrouwelijke parlementslid. In hetzelfde jaar werd de Prijs van Rome voor het eerst aan een vrouw toegekend, aan de schilderes Marie Howet. Maar ken je ook Fanny Corr, Marie Palmers de Terlamen, Marguerite Radoux, Anne Bonnet? Wist je dat het vooral vrouwen als Mary Dambiermont of Liliane Badin waren die de tapijtkunst in België vanaf 1955 hebben vernieuwd? Kom dit alles en nog veel meer te weten tijdens een gegidste rondleiding langs de werken van vrouwelijke kunstenaars in het Federaal Parlement.

paleis coudenberg

Na de middag bezoeken we het Coudenbergpaleis. Dit gebouw werd in de 11e en de 12 eeuw gebouwd op de Koudenberg, ter hoogte van het huidige Koningsplein. Keizer Karel en het kruim van de Europese adel verbleven er tussen de 12een de 18e eeuw. Tot het noodlot toesloeg en een brand het prachtige gebouw verwoestte. Vele resten bleven echter intact en verdwenen… onder de grond. Nu is het een netwerk van gewelfde gangen, zalen en verborgen kamers. Tijdens ons gegidst bezoek ontdekken we de hoofdgebouwen van het paleis en flaneren we door de Isabellastraat, die nu onder de grond ligt .
Voor het bezoek aan het Parlement moeten we 10 dagen vooraf de officiële namen doorgeven zoals vermeld op de identiteitskaart. Gelieve die dus op te geven bij inschrijving. Wie veggie wenst, noteert dit ook bij "mededeling" naast je officiële naam.

Hou er ook rekening mee dat je pas ingeschreven bent als je ook betaald hebt. Iedereen is welkom.