Culture Dagtrip naar Brussel - Maison Hannon

Dinsdag 7 november 2023

2023 is het jaar van de art nouveau in Brussel. Een van de meesterwerken hiervan, pas gerestaureerd en terug te bezoeken vanaf juni 2023 is het Maison Hannon. Dit huis werd ontworpen in 1902 door de architect Jules Brunfaut, op verzoek van het echtpaar Hannon. Het huis, opgevat als een droomachtige, symbolistische omsloten wereld, is een van de meesterwerken van de Brusselse art nouveau, een vereniging van Belgische en Franse kunst uit die tijd. De architect, onbekend met de art nouveau-stijl, liet zich inspireren door de huizen van andere architecten uit die tijd, zoals die van Victor Horta, Ernest Blérot, Octave Van Rysselberghe en Henry Van de Velde. Het resultaat hiervan is een combinatie van de Beaux-Arts-stijl met die van de moderniteit, de toenmalige art nouveau, en is een uniek werk, een intiem en persoonlijk huis dat de smaak en de passies van zijn opdrachtgevers samenbrengt.

Maison Hannon

We krijgen hier een rondleiding (start 14.15 uur) door een deskundige gids. Het Maison Hannon is gelegen in een prachtige omgeving. Mocht er voor de lunch nog enige tijd over blijven (afhankelijk van de stiptheid van de treinen) maken we een korte wandeling in de buurt.

Lunchen doen we in de omgeving van het Maison Hannon.

Curator van deze expo is Karen Oger. Het was haar grootvader, Mark Liebrecht, die het eerste massaspel regisseerde in 1973. Ook bij haar staat de thematiek van de mens met zijn kleine kantjes centraal. Ze nodigde 17 kunstenaars uit om mee af te dalen naar deze duistere burcht.
OPGELET: per gidsbeurt zijn er in het Maison Hannon maximum 15 personen toegelaten. Wacht dus niet te lang om in te schrijven. Hou er rekening mee dat je pas bent ingeschreven als je betaald hebt. Betaal bij voorkeur per overschrijving op rekening nummer BE38 0011 8841 2472 op naam van het Vrouwencentrum. Maar wel altijd wachten om te betalen tot je een bevestiging hebt gekregen, telefonisch of per e-mail, dat er nog plaats is.