Uitstap naar Brussel

Bezoek Belgian Chocolate Village en Basiliek van Koekelberg

Vrijdag 25 maart 2022

foto Belgian Chocolate Village Atelier
Belgian Chocolate Village

Het industrieel verleden van de gemeente Koekelberg is gelinkt aan de chocolade. De chocoladefabriek VICTORIA vestigt er zich op het einde van de 19e eeuw. Het is in dit prachtige ‘Belle Epoque’ gebouw met zijn keramische fresco’s, een majestueuze centrale trap en zijn houtwerk, dat de Belgian Chocolate Village gevestigd is.

In het parcours volgen we elke fase van de productie van chocolade, het gebruik, de ge-schiedenis, de heilzame effecten, de economie en de diversiteit. Een tropische serre reproduceert de teelt en ontwikkeling van de cacaobonen. Hier vinden we ook bananenbomen en verschillende specerijen. In het moderne en goed uitgeruste chocoladeatelier zien we een ambachtelijke chocolatier aan het werk.

Verder kunnen we ook nog chocoladesculpturen van bekende Brusselse monumenten bewonderen: de Basiliek, het Jubelpark en het Atomium.

Onze rondleiding wordt gegeven door een echte Brusseleir, in onvervalst Brussels dialect, kennis afgewisseld met een scheut humor!

foto Belgian Chocolate Village Proefsalon
De «Belle Epoque» proefsalons waar u heerlijk kunt pauzeren, met een rijkelijk gevulde chocoladetoonbank

Na de lunch verplaatsen we ons naar de Basiliek (ongeveer 15 min te voet).

foto Koepel basiliek van Koekelberg
Koepel basiliek van Koekelberg

De Basiliek bezoeken is een unieke belevenis. Dit monument van de Vrede is de vijfde grootste kerk ter wereld. Het levenswerk van de Gentse architect Albert van Huffel is een van de interessantste en grootste art deco gebouwen in West-Europa.

Van ver kan je de befaamde koperen koepel zien. Deze is 90 meter hoog en weegt een spectaculaire 43.000 ton. Dat is bijna 5 maal het gewicht van de Eifeltoren in Parijs! Ook het interieur is indrukwekkend. De terracotta, de glasramen en de steeds wisselende licht-inval creëren een bijzonder kleurrijke en warme sfeer.

De monumentale art deco trappen zijn niet alleen een wonder voor het oog maar ook een pracht van decoratieve architectuur.

Je kan er werken bewonderen van onder andere Minne, Miro en Permeke. Uitwaaien kan op het panorama op een hoogte van 52,80 meter met een 360° uitzicht over Brussel en omstreken.

Bij mooi weer zijn de toren van de kathedraal van Mechelen en het hellend vlak van Ronquières te zien.

Voor de rondleiding in dit prachtige art deco gebouw kunnen we nog steeds rekenen op dezelfde deskundige gids als in de voormiddag.