Fietstocht/autorit naar Hingene

Bezoek tentoonstelling Print & Paint in Kasteel d'Ursel

Vrijdag 19 augustus 2022

Na een lange restauratie zijn de kamers van Kasteel d'Ursel in Hingene, deelgemeente van Bornem, opnieuw aangekleed met sitsen. Sitsen zijn katoenen wandbespanningen die in India en Europa werden beschilderd of bedrukt.

De muren zijn bespannen met zogenaamde sitsen
De muren zijn bespannen met zogenaamde sitsen

De oudste stukken dateren uit het midden van de 17de eeuw. De jongste werden in 1967 geplaatst. Sitsen sierden vroeger de wanden van veel landhuizen. Maar Kasteel d'Ursel neemt een unieke plek in. Er is geen enkel kasteel in West-Europa waar er nog zoveel hangen. Sitsen waren pure luxeproducten en het duurde weken om een doek te maken.

Kasteel d'Ursel in Hingene was vier eeuwen lang het buitenverblijf van familie d'Ursel. Die verkocht het in 1973 waarna het bijna 20 jaar leeg stond. De sitsen raakten beschimmeld en gescheurd.

Toen de provincie Antwerpen in 1994 het kasteel kocht, werden de sitsen veilig opgeborgen. Nu zijn ze gerestaureerd en krijgen hun plaats terug.

foto van de Spiegelzaal
De Spiegelzaal

Na de rondleiding met gids in de tentoonstelling kunnen we nagenieten met een stukje taart en koffie of thee in de prachtige spiegelzaal van het kasteel.