Culturele dagtrip naar Geel

Bezoek Zot van Dimpna expo en steegjeswandeling

Vrijdag 10 juni 2022

Zot van Dimpna is een opmerkelijke expo van The Phoebus Foundation van ondernemer Fernand Huts, die volledig rond één altaarstuk uit 1505 draait.

De tentoonstelling draait om het Dimpna-altaar dat Goswin Van der Weyden - kleinzoon van de Vlaamse primitief Rogier Van der Weyden - rond 1505 schilderde. Het bestaat uit acht panelen die oorspronkelijk een drieluik vormden, maar in de loop der eeuwen tijdens vele omzwervingen uit elkaar werden gehaald.

“Wij hebben het altaarstuk enkele jaren geleden bij Sotheby’s uit een Kempense collectie gekocht”, zegt Huts. “Omdat de panelen het verhaal van de vlucht en dood van Dimpna vertellen, is dat heel belangrijk voor Geel. Daarop besloten we om het stuk grondig te onderzoeken, het te restaureren en er een boek over samen te stellen”.

De tentoonstelling toont de zeven resterende panelen in hun gerestaureerde kleurenpracht. Wat Zot van Dimpna toegankelijk maakt voor een breed publiek van jong en oud is dat elk paneel met een prettige mix van informatie en humor tot leven komt, waarbij acteurs Tom Audenaert en Nico Sturm de kibbelende abt en schilder vertolken.

De bezoeker leert hoe Dimpna vlucht wanneer haar vader met haar wil trouwen. Toch vindt hij haar in het Geelse gehucht Zammel terug. Wanneer ze nog altijd een huwelijk weigert, onthoofdt hij haar.

Afbeelding Expo Zot van Dimpna

Die legende bracht in de middeleeuwen heel wat bedevaarders met psychische problemen naar Geel. In een tweede deel richt de expo de spot op hoe de zorg voor die mensen nog altijd in de Geelse genen verweven zit.

Om 11u15 start ons bezoek met de audio-gids aan deze expo in de Sint-Dimpnakerk.

Na de lunch verwacht onze gids ons om 14u30 voor een steegjeswandeling. Verscholen achter hagen en muurtjes situeert zich in hartje Geel een netwerk van kleine steegjes, elf paddekens (= trage wegen) weggestopt in de buik van Geel. Een tussenstop met drink op de markt is voorzien.