Nieuwsbrief september-oktober 2023

foto van Patricia Lasoen

Allegro ma non troppo

De baby slaapt

en zijn vader slaapt,

de witte kater wulps

tegen hem aangevlijd

op de divan.


Het huis is vol suizend geluid

het licht komt gesluierd

de kamer binnen

en in de keuken

komt de waterketel

ruisend klaar op de gloeiende plaat.


Voorzichtig schenk ik koffie op

niet overhaast

en niet te traag

maar in het juiste tempo.

Patricia Lasoen, uit "Een zachte, wrede, okerbruine dood" (Manteau, 1975)

Patricia Lasoen is niet meer, ze overleed op 7 augustus ll. op 74-jarige leeftijd. Ze was een van de bekendste vrouwelijke Vlaamse dichters uit de tweede helft van vorige eeuw. Lasoen schreef toegankelijke, onverbloemde poëzie, vaak over vrouwelijke thema's. Nieuw-realistisch maar ook romantisch en sociaal geëngageerd. Haar gedichten kwamen vooral tot leven als ze voorlas, wat Lasoen naar eigen zeggen het liefste deed. Ze was een opvallende performer op het podium.

In haar thuisstad Brugge wordt ze binnenkort geëerd met een plein, dat tijdelijk haar naam zal dragen.
We zijn momenteel net Moederdag voorbij en hebben dus nog 14 dagen te gaan vooraleer we starten in het Vrouwencentrum. Hopelijk kunnen we nog genieten van een streepje zon en aangename temperaturen.
Champagne glazen

Traditioneel wordt begonnen met een opendeurdag n.a.v. de Vredefeesten. Deze vinden plaats van vrijdag 1 t.e.m. zondag 3 september. Deze driedaagse is de Wase hoofdstad in een feestroes: tientallen ballonnen kleuren het hemelruim, het muziekfestival Villa Pace en de wereldmarkt zijn voltreffers.

Je wordt vriendelijk uitgenodigd aanwezig te zijn op de officiële opening van de tentoonstelling van de werken van Denise De Cock op woensdag 30 augustus om 19 uur. Als alles volgens plan verloopt zal dit in aanwezigheid zijn van burgemeester L. Dehandschutter, schepenen S. Heyrman en F. Baeyens. Uiteraard ronden we af met een drankje.

WELKOM!

Denise De Cock is blij haar werken te mogen tonen in het Vrouwencentrum, niet in het minst omdat er veel vrouwenportretten bij zijn.

Denise

Over haar werk zegt zij zelf het volgende: "Ik werk vooral met 3 technieken: aquarellen, vilten en zijdeschilderen en occasioneel komt er ook textiel bij. "Na enkele jaren me te verdiepen in deze technieken ben ik nu begonnen met het uitwerken van “trio’s”. Ik start met een portret in aquarel op papier en werk datzelfde portret dan weer uit op zijde en daarna met vilt. Dat vind ik boeiend om te doen en zo te ervaren hoe elk materiaal hetzelfde onderwerp toch weer anders maakt door zijn mogelijkheden en beperkingen. Mijn creatieve basis ligt in mijn tienerjaren toen ik 5 jaar de richting “modetekenen” volgde in de academie van Sint-Niklaas. De glamour van modefoto’s en -tekeningen spreekt me nog altijd aan en kan je ook in enkele portretten terugvinden. Na mijn carrière als kleuterleidster leerde ik het aquarellen via workshops en schildergroepen, het zijdeschilderen en vilten in de open ateliers in Sint-Niklaas. Ik hoop dat jullie ervan kunnen genieten."

Vredefeesten: 2 en 3 september

Denise zal aanwezig za en zo, 2 en 3 september van 14 tot 17 u om indien nodig nog meer uitleg te geven.

Ondertussen kan je genieten van onze overheerlijke pannenkoeken, een stuk vla of een rijstpapje, een drankje...

Vele vrijwilligers boden zich al aan om een handje toe te steken. Mocht jij ook nog willen helpen op zaterdag of zondag: 0373/75 34 58 of c_cattebeke@hotmail.com.

Kalender


Al te noteren:

zondag 19/11 om 15 u: "3 snoodaerds en een wolvin" in het raam van het Reynaertjaar. In café Hemelrijck op de Grote Markt. Volgende nieuwsbrief: uitgebreide info. Organisatie: Vrouwencentrum

Varia

Fiets

Het is fijn om met de fiets naar het Vrouwencentrum te komen! Wil je er aandacht aan besteden om het voetpad nog begaanbaar te houden voor voetgangers, personen met een rollator, een kinderwagen... Er zijn fietsstaanders een beetje verder in de straat en aan de apotheek op de hoek. Dank voor je begrip.


Werkten mee aan dit nummer: Marie-Louise Van Raemdonck, Henriette Praet, Chris Van den Bosch, Martine Bode, Denise De Cock, Willy Toté en Marleen Colyn voor de eindredactie, Nursel Tekin voor verzending.

Verantwoordelijke uitgever: Brigitte Van Kogelenberg, Nieuwstraat 34, 9100 Sint-Niklaas