Nieuwsbrief maart-april 2022

foto lentebloemen
hou jij niet van
een nieuwe lente
met mensen
die op weg gaan
elkaar de hand reiken
zingen
dansen
springen
...
om samen
te geven
en
te delen
om met
die ander
te leven
hou jij er niet van
...
Luc Van Rumst
Uit "Honingraat"

Luc schreef dit gedicht toen hij godsdienstwetenschappen studeerde in Gent. De opbrengst van de verkoop van de bundel ging naar Honingraat, een kleinschalig opvangtehuis voor kwetsbare jongeren en Luc ging daar regelmatig helpen.

Imelda, de echtgenote van Luc plaatste dit gedicht op Facebook tijdens gedichtendag, als eerbetoon aan hem. Met haar toestemming mochten we het hier publiceren.

Ook al was de winter erg mild dit jaar, dat frisse lentegroen zoals krokus sen en narcissen, is altijd iets om naar uit te kijken.

In de lente breekt een tijd aan van enorme groeikracht. In geen enkel ander seizoen wordt er zoveel opgebouwd als in de lente.

Voel jij ook al een beetje lentekriebels en neemt je energie stilaan toe?

De Britse schilder David Hockney, waarvan we met het Vrouwencentrum de prachtige tentoonstelling bezochten in Bozar, vertelde in een reportage hoeveel hij houdt van de lente. Dit konden we bewonderen in de laatste zaal van zijn expo.

foto boom in bloei

Lente leidt tot vrolijkheid. Bossen, velden, weiden en tuinen worden prachtig mooi. En het is het feest van nieuw leven. Alles is makkelijker en leuker als het overgoten wordt met een lentesausje.

Laten we er samen een mooie lente van maken.

De redactie

Week van de vrijwilliger

28 februari tot 6 maart

foto boom in bloei

Wereldwijd zijn vrijwilligers aan de slag in verenigingen, zorginstellingen... om een helpende hand te bieden.

Vzw Vrouwencentrum is een vrijwilligersorganisatie d.w.z. dat het, naast de betaalde professionelen, vrijwilligers zijn die onbaatzuchtig of tegen een minimale onkostenvergoeding activiteiten uitwerken.

Wij zetten alle vrijwilligers overal ter wereld graag figuurlijk eens in de bloemetjes!

De tekening werd ons bezorgd door Cultuurlab Vlaanderen.

Oproep nieuwe leden Raad van Bestuur

VZW Vrouwencentrum is op zoek naar gedreven vrijwilligers om de Raad van Bestuur te versterken. Technisch talent, feeling voor marketing of kennis om subsidiedossiers of een goed netwerk om het Vrouwencentrum opnieuw op de kaart te zetten… het zijn allemaal belangrijke troeven die in onze vereniging meer dan welkom zijn. Maar ook als je al deze troeven niet hebt, maar je volledig wil inzetten voor het Vrouwencentrum mag je je melden om ons bestuur te versterken. Als bestuurder krijg je de kans om samen met andere enthousiaste medewerkers te bouwen aan een waardevolle organisatie.

Stuur ons je kandidatuur via vzwvrouwencentrum@skynet.be met daarbij je motivatiebrief waaruit we je meerwaarde voor onze Raad van Bestuur kunnen afleiden. Kandidaten zul-len worden uitgenodigd voor een gesprek en kunnen op de Algemene Vergadering (ver-moedelijk 1 april 2022) als bestuurslid voorgedragen worden. Het mandaat van bestuurslid is niet bezoldigd en omvat ongeveer 10 vergaderingen per jaar.

Stuur deze oproep gerust door, zodat iedereen de kans krijgt om te reageren.

Dierbare herinnering aan Mia Herbots

Bijna 2 jaar geleden, op 5 maart 2020, kregen we het droevig nieuws van het overlijden van Mia Herbots. Zij was als vrijwilliger zeer geliefd in het Vrouwencentrum als lerares Engelse conversatie, gewaardeerd lid van Blikopener en enthousiast deelnemer aan uitstappen.

foto Mia Herbots
Mia Herbots

Dat onderwijs en opvoeding haar nauw aan het hart lagen en dat ze ook een groot hart had voor minderbedeelden wisten we uit haar engagement voor Nuru, een meisje uit een arm gezin dat naar school gaat in een meisjesschool in Kenia. Begin december 2021 kwam het nieuws dat het schooltje, de Ngozi Girls Secondary School in Lunga, Kenia geteisterd werd door een zware brand.

74 meisjes zijn getroffen, de slaapzaal is volledig verwoest door het vuur. Ze hebben enkel nog hun uniform dat ze droegen en de boeken die ze bij zich hadden.

Daarom deze warme oproep, als dierbare herinnering aan onze sympathieke Mia en ook als respect voor haar en haar echtgenoot die dit engagement verderzetten.

Wil jij ook dit project steunen ? Elke hulp is daar welkom ! Stort een vrije bijdrage op rekening van het Vrouwencentrum, BE38 0011 8841 2472.

Dit bedrag wordt integraal doorgestort naar de juiste persoon (zonder dure tussenpersonen en onnodige kosten) zodat het op de juiste plaats terechtkomt en optimaal kan gebruikt worden.

Wij houden jullie zeker op de hoogte en een warme dank voor jullie steun. Mia zou dit geweldig gevonden hebben en ons daar enorm dankbaar voor zijn.

foto Bank vernoemd naar Mia Herbots

Na het overlijden van Mia werden er in de school met de giften naar aanleiding van haar overlijden een aantal banken gemaakt met haar naam.

Wie het wenst kan Parlangi mentor worden

Wat uitleg hierover:

Parlangi is een sociaal, educatief en innovatief project dat mensen verbindt over leeftijden, taal, cultuur en grenzen heen. Parlangi gelooft in de kracht van sociaal contact, in leren en in het leven. Daarom verbindt het mensen die een taal willen leren met moeder-taalsprekers. Parlangi slaat zo een brug tussen mensen van verschillende generaties, culturen, nationaliteiten en achtergronden.

Die organisatie organiseert 1 op 1 lessen Nederlands. Iedereen kan zich registreren om digitaal te praten met een anderstalige over om het even welk onderwerp, op een uur naar keuze. Op die manier kunnen we allemaal, van thuis uit, een steentje bijdragen aan het verspreiden van de Nederlandse taal.

Wat zijn de kwaliteiten van een Parlangi mentor?

Je praat graag met mensen Je houdt ervan om anderen te helpen Jouw focus ligt op het juiste doen, niet op het benadrukken van wat er fout gaat Je weet dat een taal leren een tijdje duurt Wat verwacht men van een Parlangi-mentor? Maak plezier. Leren is zo veel makkelijker als je ontspannen bent Behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden Je beslist zelf wanneer en met wie je een gesprek plant.

Men is voortdurend bezig met het verfijnen en verbeteren van Parlangi. Je kan geheel gratis deelnemen als mentor. Regelmatig organiseren zij workshops voor mentoren waaraan je kunt deelnemen als je dat wenst.

Meer info op volgende website: www.parlangi.com

Wij zoeken een vrijwilliger voor "koffie na het markten"

Kan je je op donderdagvoormiddag vrijmaken om in het Vrouwencentrum aanwezig te zijn om koffie/thee te bedienen, een praatje te maken met degenen die binnen komen? We zien je graag komen.

Digipunt

logo Digipunt

Samen met Digipunt (antwoorden, hulp en advies voor je computer of smartphone) van de stad Sint-Niklaas willen we een open moment creëren waarop je terecht kan in het Vrouwencentrum. Is er nood aan een sessie elke week, om de veertien dagen of elke maand, zullen we bekijken naargelang de vraag van de deelnemers. Geen les maar vragen en zoveel mogelijk antwoorden.

We starten met 2 pilootnamiddagen op woensdagen 19 en 26 januari 2022 van 14 tot 16 uur. Aangezien we nog in corona-periode zitten, vragen we om vooraf in te schrijven en zetten we het aantal inschrijvingen per namiddag op maximaal 6 personen. Inschrijven kan via: vzwvrouwencentrum@skynet.be of 03/777 97 00. (!! Vrouwencentrum is gesloten tijdens de Kerstvakantie van 24/12 tot en met 9/1)