Nieuwsbrief juli-augustus 2022

Beste lezer,

Vandaag, zaterdag 18 juni, is het - voorlopig - de warmste dag van het jaar, met veel zon, wat wolkensluiers en tropische maxima van 33 tot 35 graden.

Het zomert. Tijd voor die zalige mix tussen mooi weer en relaxen. Tussen klusjes en fietstochtjes. Tussen wandelen in de natuur en kletsen met de buren. Met meer tijd voor familie, vrienden, kinderen en kleinkinderen. Zo hebben we het graag. We hebben dit nodig.

We leven in een luidruchtige wereld waarin allerlei prikkels constant onze aandacht vragen, waar we niet echt blij van worden maar eerder onrustig: de stijgende energieprijzen, vluchtende mensen voor oorlog, gevolgen van klimaatsverandering met zware overstromingen en stormen, de tekorten aan arbeidskrachten in vele sectoren...

Laten we daarom ruimte maken voor de stilte want daarin schuilt kracht. Liefde voor het leven gaat over een balans vinden tussen vasthouden en loslaten om zo te groeien als mens en het eigen pad te bewandelen.

Staf Lerno, inwoner van Belsele, natuurgids, fervent fietser en bestuurslid van allerlei organisaties schreef in zijn dichtbundel Wild van water op vleugels van papier volgend gedicht (waarvoor we toelating kregen het te publiceren):

tekening van de zon

Zonnen

De warme zonnestralen nodigen ons uit om ons bloot te geven vitamines opdoen, dat is gezond we gaan er gewoon tussen liggen.

Het zand is warm, heet soms onze huid wordt rood te lang zonnen is onbezonnen bruinen kan niet op één dag.

Late zonnestralen maken ons wakker te weinig gesmeerd te weinig gekeerd onbeschermd, te lang, te veel.

Het zijn altijd de laatste stralen die het gedaan hebben dat laatste steekje zon was er te veel aan zoals de laatste pint die je zat maakt.

Wie zich brandt moet op de blaren zitten ook nu weer hebben we niets bijgeleerd en je zult zien Volgend jaar liggen we hier opnieuw.

Staf Lerno, Wild van water op vleugels van papier

Wees dus voorzichtig en "bak het niet te bruin". Een fijne vakantie aan iedereen.

Deze nieuwsbrief is een vakantie-uitgave en dat betekent dat cursussen pas herstarten vanaf september. Tegen dan ontvang je de volgende nieuwsbrief met informatie.

We hebben wel 2 zomeruitstappen te bieden:

  1. Dag trip naar Oostende: begeleide wandeling 'Markante vrouwen in Oostende' en boottocht
  2. Fietstocht/autorit naar Hingene: bezoek tentoonstelling Print & Paint in Kasteel d'Ursel

Bekijk zeker ook de sfeerfoto's van 19 juni "Groetjes uit Zoet Kazachstan" van een zeer geslaagde samenwerkingsactiviteit met het Internationaal Comité uit de Nieuwstraat.

De redactie

Dank u wel!

Marc Suy, echtgenoot van Mia Herbots (lesgeefster Engels en overleden in maart 2020) dankt de schenkers van een financiële bijdrage voor het schooltje in Kenia. Er werd € 150 bijeengebracht. Dank u wel!

Zomersluiting Vrouwencentrum

Het Vrouwencentrum is gesloten van vrijdag 15 juli tot en met maandag 15 augustus.

Vredefeesten

De Vredesfeesten gaan door op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 september.

Een kleurrijk peloton aan heteluchtballonnen en special shape-ballonnen stijgt op vanop de Grote Markt. Er is een waaier aan activiteiten: standhouders met lekkernijen, muziek, hippe breaking moves op het Stationsplein...

Op zaterdag en zondag is er, naar jaarlijkse gewoonte, van vóór corona, pannenkoekenbak in het Vrouwencentrum.

foto van stapel pannenkoeken

Hou deze dagen alvast vrij. We doen beroep op jullie bereidwillige medewerking in een volgende nieuwsbrief en hopen dat jullie zeker langs komen voor een heerlijke pannenkoek.

Euromarkt

Tijdens het eerste weekend van augustus (5, 6 en 7) vindt de Euromarkt in Sint-Niklaas plaats. De grootste markt van het land verwelkomt marktkramers uit heel Europa. Zij schotelen een hele reeks Europese lekkernijen voor en er valt heel wat te ontdekken zoals muziek, mobiele acts, flamencodansers, toeristische infostanden...

Zie www.ontdeksintniklaas.be

Horizon Europa

Vzw Vrouwencentrum, Nieuwstraat 34
9100 Sint-Niklaas
Vrijdag 5 en zaterdag 6 augustus 2022 van 14u30 tot 19u00
Zondag 7 augustus 2022 van 11u00 tot 19u00

Sinds 1994 schildert Mia Steel (° Stekene 1950) vooral landschappen, die ze toonde in meerdere individuele en groepstentoonstellingen; in september 2017 was ze een eerste keer te gast in het Vrouwencentrum.

foto van Mia Steel

De gewezen leerkracht in de jeugdateliers van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Sint-Niklaas stelde in 2019 samen met Wim Poppe- tentoon in de Nonnemanshoeve in Sint-Gillis.

Aansluitend bij de geuren en kleuren van Euromarkt 2022 neemt Mia Steel de bezoekers dit weekend mee op reis door een tiental landen van ons oude continent.

foto van schilderij van Mia Steel

Wars van alle 'ismen' presenteert ze een twintigtal werken die zijn voortgevloeid uit intens en gretig reizen en die haar diepe liefde voor de natuur weerspiegelen.

Toegang gratis. Iedereen hartelijk welkom!