Nieuwsbrief januari-februari 2024

Winter Gedicht

December

dit is december

de maanhelle stilte


het ritselen van stijfbevroren gras


in de warme buik van de aarde

gisten ze

de wijnen van een goed jaar

wachten


in de maanhelle stilte

staat de laatste sla

onder bloemenruiten


ik dek ze toe

met bruin papier


in mijn klemmende hand

gegrepen

wachten ze

de warme wijnen van een goed jaar


Schrijver: Willem Persoon Plantaardig, in eigen beheer, Stekene 1975
Willem Persoon

Willem Persoon, een Waaslander, heeft een loopbaan als journalist achter de rug bij de krant Gazet van Antwerpen. Hij debuteerde als dichter in 1972 en publiceerde sindsdien acht bundels. Hij publiceerde ook essays, toneelteksten, een kinderboek, kunst- en literatuurkritische bijdragen Samen met de grafica Veerle Rooms realiseerde hij tal van internationale bibliofiele projecten.

Staat jullie flesje van een goed jaar ook al klaar voor de komende feesten? Geniet ervan en maak er gezellige dagen van.

EVEN PRAKTISCH: lidgeld 2024

De raad van bestuur heeft beslist het lidgeld voor 2024 te behouden op € 18. Elke volgende persoon op hetzelfde adres en personen met een kansenpas betalen € 12. Wie betaalde in oktober-november 2023 blijft lid tot eind 2024.

Enkel betalen op rekeningnr BE38 0011 8841 2472 van het Vrouwencentrum of ter gelegenheid van de nieuwjaarsontmoeting cash.

Kalender

Varia

Openingstijden Vrouwencentrum: tijdelijk gewijzigd
dinsdag en donderdag van 8.30 u tot 16 u. Woensdag enkel in de voormiddag.
Digipunt

Digipunt

Even ter herinnering: iedere vrijdag van 13.30 u tot 16.30 u is Luc Van Houwenhove aanwezig in het VC om al uw vragen omtrent computer en smartphone (geen iphone) te beantwoorden. Dit kan gaan over apps, problemen met computer, installatie van programma’s enz. Het apparaat waarover de vraag gaat moet uiteraard naar het VC kunnen gebracht worden.

Maak een afspraak via mail naar digipunt@sint-niklaas.be met een omschrijving van je probleem en vermeld erbij dat je een afspraak wenst in het Vrouwencentrum.

logo'sBib Vrouwencentrum - Boek ontlenen

Boek

In de bib van het Vrouwencentrum kan je een boek ontlenen voor een periode die je wenst. Gelieve wel je naam en de titel te noteren. Na lezing breng je het boek terug en vult dat ook in op de lijst die erbij ligt.
Koffie na het markten

Koffie

Elke donderdagvoormiddag tussen 9 u en 11.30 u onthaalt Daniella jullie heel hartelijk in het Vrouwencentrum.

Zij bedient je graag als je een koffie of thee bestelt aan € 1,5. Een gezellige babbel hoort er bij.
Project: verenigd voor het klimaat

Om onnodige energiekosten te vermijden willen wij jullie vriendelijk vragen om elkaar eraan te herinneren dat na de lessen de lichten uit zijn en de buitendeuren dicht. De thermostaatkranen in de achterste ruimte op 1 plaatsen.

Ook de energierekening van het Vrouwencentrum ging omhoog eind 2022 als gevolg van de energiecrisis. Samen met andere verenigingen met een eigen gebouw konden we aanspraak maken op een compensatie door de stad. We hebben ons dossier (met de nodige bewijsstukken en berekeningen) ingediend. Het verschil door de energiecrisis tussen 2021 en 2022 werd teruggestort.

Voorwaarde van de stad was dat we ook meededen aan het project ‘Verenigd voor klimaat’, een energiescan. Een papieren scan en een fysiek onderzoek leidden tot een lijvig document waarmee we aan de slag kunnen.


We hebben 3 kleine actiepunten gekozen om te beginnen: 
We naderen een periode in het jaar waarin liefde, menselijkheid en verbondenheid centraal staan. Het liefst van al elke dag van het jaar. Maar nu iets meer dan anders. Iets meer aandacht, iets meer warmte, iets meer verbondenheid. En het is die verbondenheid waar we als mensen op zoek naar zijn.

kerstmis gedichtje

De website wordt met veel zorg opgemaakt door Denis Inghelbrecht. Bedankt, Denis!


Werkten mee aan dit nummer: Marie-Louise Van Raemdonck, Henriette Praet, Patrick Dewilde, Willy Toté en Marleen Colyn voor de eindredactie.

Verantwoordelijke uitgever: Brigitte Van Kogelenberg, Nieuwstraat 34, 9100 Sint-Niklaas