Nieuwsbrief januari-februari 2023

foto van Herman De Coninck
Winter, je ziet weer de bomen
door het bos, en dit licht
is geen licht maar inzicht:
er is niets nieuws
zonder de zon.
En toch is ook de nacht niet
Uitzichtloos, zo lang er sneeuw ligt
Is het nooit volledig duister, nee,
Er is de klaarte van een soort geloof
Dat het nooit helemaal donker wordt.
Zo lang er sneeuw is, is er hoop. uit: Zolang er sneeuw ligt (Brugge, 1981)

Beste leden,

Dit is een hoopvol, speels gedicht! Met een titel als ‘Winter’ zou het makkelijk vooral over lange avonden en donkere dagen kunnen gaan, over somberheid die zich van de mensen meester maakt. En er zit ook weemoed in de toon, in de beelden. Maar toch is het ‘hoopvol’, "het is nooit helemaal donker", er is een reden om licht te zien en hoop vast te houden. Dat komt doordat de dichter met een soort speelse koppigheid iets anders wil. Dat blijkt vooral uit de manier waarop hij bijna tegen beter weten in zichzelf wil overtuigen: het is dan wel winter – voor menigeen het symbool van donkerte en uitzichtloosheid – maar toch is er reden om positief te blijven. H. De Coninck maakte er een spel met woorden en uitdrukkingen van.

We naderen het einde van een best wel bewogen jaar en na een uitermate zonnige zomer en najaar ligt er momenteel een laagje ijs op ons vijvertje. Laten we het binnen gezellig maken en alvast beginnen met deze nieuwsbrief te lezen en te noteren waar we aan kunnen deelnemen.

Een veer

In het Vrouwencentrum begon 2022 vrij aarzelend maar sinds september mochten we nieuwe leden verwelkomen die de groep van deelnemers aan de cursussen, de leesgroep, de spelnamiddag... uitbreiden en het werkelijk "tafeltje rond" is. Het deelnemersaantal voor de uitstappen bereikte een absoluut hoogtepunt.

En dit, lezer, kan alleen maar dankzij de vele vrijwilligers die zich engageren voor het Vrouwencentrum, naast Nursel die 3 dagen het onthaal verzorgt en een deel van het administratief werk uitvoert. Bedankt, vrijwilliger voor je vurige inzet en voor wie je bent. Jouw inzet is goud waard.

Wij wensen jullie:
Iets goeds, iets lekkers
Iets geks, iets gekkers
Iets aardigs, iets liefs
Maar hoe dan ook iets positiefs.
Veel geluk en goede gezondheid in 2023
Dit zijn de wensen van het Vrouwencentrumteam

Nieuw Digipunt

Het digipunt in het Vrouwencentrum kadert in een initiatief van de stad. Zie ook. https://www.sint-niklaas.be/onze-dienstverlening/geld-hulp-en-advies/digitaal-mee/digipunten

smartphone

Wil je iets doen op je computer of smartphone, maar weet je niet goed hoe? Heb je een vraag en kan je wat hulp gebruiken? Ben je onzeker en wil je niets verkeerds doen met je toestel? Dan kan je terecht bij één van onze digipunten! In een digipunt staat een vrijwilliger klaar om je gratis te helpen met digitale vragen. Kunnen we je niet onmiddellijk helpen? Dan gaan we samen op zoek naar een oplossing. Luc Van Houwenhove is hiervoor onze man!

a. Aard van de problemen.

Grosso modo gaat het over kleinere problemen m.b.t. digitale apparatuur. Dus niet over bijvoorbeeld de installatie van een server, belangrijke panne aan hardware…

Er wordt enkel hulp geboden aan toestellen die in het digipunt aangeboden worden.

b. Plaats digipunten

Er zijn verschillende digipunten in Sint Niklaas. Het VC is er sinds 1/12 een van.

c. Tijdstippen en reserveringen

Voorlopig is het digipunt VC geopend op vrijdagnamiddag van 13:30 – 16:30 mits reservatie. Indien er geen reservaties zijn, is het digipunt in principe gesloten.

Er wordt per probleem 30 minuten voorzien. Indien mogelijk en indien nodig kan dit uitgebreid worden. Reserveren kan via 0471 24 58 82 of digipunt@sint-niklaas.be

Leden kunnen ook reserveren via Nursel op de momenten dat ze in het VC aanwezig is.

Bij reservatie: vermeld steeds de aard van het probleem, contactgegevens (naam, telefoon, email), de naam van het digipunt (indien niet via Nursel).

Varia

boekenrek met boeken

Vooruitblik op maart 2023

Event vrouwenverenigingen

vrouw op een stoel

Op zaterdag 4 maart 2023 zal er op de Grote Markt een evenement plaatsvinden dat openstaat voor alle vrouwenverenigingen. Uur: wellicht tussen 10h – 16h

Thema: Balans in het leven, alle facetten die daarop betrekking hebben (werkdruk, genoeg vrije tijd, zorgen voor zieke familieleden, geldzorgen, hulp van partner in het huishouden, alleenstaande ouders enz..)

Eerste 2 delen Canvas "Wij vrouwen"

Maandag 6 maart: in het Vrouwencentrum om 14 u: vertoning van een 4-delige reeks vertoond op Canvas "Wij vrouwen". In deze reeks wordt nagegaan hoe het zit met de rechten van de vrouw en welke evolutie die hebben doorgemaakt. Deze dag de eerste 2 delen "Baas over eigen lijf" en "Vrouwen moeten hun plaats kennen". Elk deel duurt 55 minuten. Koffiepauze tussenin.

Woensdag 8 maart: VROUWENDAG

Zoveel meer VROUW!

Uit hoeveel lagen bestaat 1 vrouw?

We zijn allemaal dochters, zussen, nichtjes, tantes, moeder, (over)grootmoeder...

We zijn Sint-Niklazenaar, Vlaming, Belg, Europeaan, wereldburger...Met andere woorden: onze identiteit is gelaagd, te vergelijken met de laagjes van een lasagne...

In 2022 gingen we rond dit thema in gesprek met diverse dames van kleur en in 2023 gaan we verder in op dit thema en nodigen we een keur aan markante dames uit het Waasland uit.

Hoe combineren ze hun natuurlijke laagjes in hun vrouw zijn met de andere lagen van hun zijn: hun professionele bezigheden, hun gezin, hun hobby?

De vele lagen en identiteiten in elke vrouw, laten elke vrouw toe, zich ten volle te ontplooien en op die manier deel uit te maken van de inclusieve gemeenschap als identiteit.

De identiteit van elke vrouw is immers zoveel meer dan gender alleen!

Blokkeer dus 8 maart 2023 alvast in jullie gloednieuwe agenda. Meer info volgt.

Bespreking van het boek "Normale mensen"

boek normale mens kaft

Donderdag 9 maart bespreking van het boek "Normale mensen" van de jonge en gerespecteerde Ierse schrijfster Sally Rooney. In een oppervlakkige blik is het een liefdesverhaal tussen de jonge Marian en Connell, afkomstig uit een verschillend milieu. In dit maatschappijkritisch boek gaat een schrijnend protest schuil tegen de structuur van de Ierse samenleving, de economische ongelijkheden en de sociale vervreemding die het persoonlijke leven van gewone mensen op de meest diepgaande en significante manier beïnvloeden.

In haar literaire werk refereert Rooney naar belangrijke boeken, essays, films en popliedjes die de het verhaal verrijken en de boodschap verdiepen. Smadar Huly leidt de bespreking.

Het boek vooraf lezen is een meerwaarde! Dit boek is ook verfilmd.

Deel 3 en 4 van de Canvasreeks "Wij vrouwen"

Maandag 13 maart

"Welkom in de mannenwereld" en "Vrouwen aan de macht"

Elk deel duurt 55 minuten. Koffiepauze tussenin.

Jaarlijkse Algemene Vergadering om 10uur in het VC

Zaterdag 18 maart

HOU DEZE DATUM VRIJ

We verwachten je om deel te nemen aan de Algemene Vergadering!

Jouw aanwezigheid is belangrijk! Meer info volgt.

Verborgen Parels

schilderij verborgen parels

We voorzien ook een uitstap naar Mechelen waar we "Verborgen parels", 7 eeuwen Mechelse meesterwerken zullen bezoeken.


Werkten mee aan dit nummer: Marie-Louise Van Raemdonck, Henriette Praet, Martine Bode, Lea De Maesschalck, Nelly Maes, Johan De Vos, Smadar Huly, Willy Toté en Marleen Colyn, Nursel Tekin voor verzending.

Verantwoordelijke uitgever: Brigitte Van Kogelenberg, Nieuwstraat 34, Sint-Niklaas