Beste leden,

Vorig jaar keken we reikhalzend uit naar 2021. We hadden er rekening mee gehouden dat het de eerste maanden nog knap lastig kon worden maar het hele jaar 2021 met de rem op leven was ondenkbaar.

Wandelen, lezen en documentaires bekijken bleven onze hobby's. Ook de vakantie bracht niet het verhoopte hoera-gevoel: de zomer was de natste sinds de metingen in 1833 en reizen of evenementen werden kleinschaliger of simpelweg geannuleerd. Pas in oktober leek de hemel een beetje op te klaren.

De toekomst lachte ons toe.

Ondertussen zitten we, met de feestdagen in zicht, volop in de vierde golf. Laten we ho-pen dat we straks met familie en vrienden een warme en gezellige Kerst en Nieuwjaar mogen vieren. We hangen alvast lichtjes, ballen en slingers. We kunnen maar blijven pro-beren het zo aangenaam mogelijk te maken.

Laat ons de doodgewone, soms banale momenten van klein geluk en ontmoeting blijven koesteren en alles op alles zetten om dit weer mogelijk te maken.

foto nieuwjaarswensen 2022

In afwachting wensen we jullie liefdevolle feestdagen toe en een warm 2022!

Team Vrouwencentrum

Foto Nieuwsbrief januari-februari 2022

Wie het wenst kan Parlangi mentor worden

Wat uitleg hierover:

Parlangi is een sociaal, educatief en innovatief project dat mensen verbindt over leeftijden, taal, cultuur en grenzen heen. Parlangi gelooft in de kracht van sociaal contact, in leren en in het leven. Daarom verbindt het mensen die een taal willen leren met moeder-taalsprekers. Parlangi slaat zo een brug tussen mensen van verschillende generaties, culturen, nationaliteiten en achtergronden.

Die organisatie organiseert 1 op 1 lessen Nederlands. Iedereen kan zich registreren om digitaal te praten met een anderstalige over om het even welk onderwerp, op een uur naar keuze. Op die manier kunnen we allemaal, van thuis uit, een steentje bijdragen aan het verspreiden van de Nederlandse taal.

Wat zijn de kwaliteiten van een Parlangi mentor?

Je praat graag met mensen Je houdt ervan om anderen te helpen Jouw focus ligt op het juiste doen, niet op het benadrukken van wat er fout gaat Je weet dat een taal leren een tijdje duurt Wat verwacht men van een Parlangi-mentor? Maak plezier. Leren is zo veel makkelijker als je ontspannen bent Behandel anderen zoals je zelf behandeld wil worden Je beslist zelf wanneer en met wie je een gesprek plant.

Men is voortdurend bezig met het verfijnen en verbeteren van Parlangi. Je kan geheel gratis deelnemen als mentor. Regelmatig organiseren zij workshops voor mentoren waaraan je kunt deelnemen als je dat wenst.

Meer info op volgende website: www.parlangi.com

Wij zoeken een vrijwilliger voor "koffie na het markten"

Kan je je op donderdagvoormiddag vrijmaken om in het Vrouwencentrum aanwezig te zijn om koffie/thee te bedienen, een praatje te maken met degenen die binnen komen? We zien je graag komen.

Digipunt

logo Digipunt

Samen met Digipunt (antwoorden, hulp en advies voor je computer of smartphone) van de stad Sint-Niklaas willen we een open moment creƫren waarop je terecht kan in het Vrouwencentrum. Is er nood aan een sessie elke week, om de veertien dagen of elke maand, zullen we bekijken naargelang de vraag van de deelnemers. Geen les maar vra-gen en zoveel mogelijk antwoorden.

We starten met 2 pilootnamiddagen op woensdagen 19 en 26 januari 2022 van 14 tot 16 uur. Aangezien we nog in corona-periode zitten, vragen we om vooraf in te schrijven en zetten we het aantal inschrijvingen per namiddag op maximaal 6 personen. Inschrijven kan via: vzwvrouwencentrum@skynet.be of 03/777 97 00. (!! Vrouwencentrum is gesloten tijdens de Kerstvakantie van 24/12 tot en met 9/1)

De winterschilder

J. Eijkelboom

Achter het grijze ijs op de sloot
liggen de velden tot aan
een onbesliste einder:

bestoft velours, versleten trijp, niet
ongelijk aan hoe in vroegere treinen
de banken waren bekleed.

Nevel en schemering doen wie het
eerste er is, negeren de
voortijlende Thalys.

Men zou wel schilder willen zijn
om dit gebrek aan kleur
op linnen te bewaren.

Maar ook zo kan de forens het
in zijn vlietend beeldarchief
opslaan voor later.

Die dan weer weet: het was genoeg,
heel deze overvloed
aan schaarste.

(Bron: Het arsenaal/De Arbeiderspers)