Nelly Maes ontvangt van de stad Sint-Niklaas als eerste de Vredesprijs

Op zaterdag 4 september ontving Nelly Maes van de stad Sint-Niklaas als eerste de Vredesprijs. Deze prijs zal vanaf nu jaarlijks worden uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor geweldloosheid, respect hoog in het vaandel draagt, verdraagzaam is, non-discriminerend te werk gaat en solidair is.

De 8-koppige jury liet zich bij het beraden leiden door 3 criteria en besliste unaniem tijdens 2 beraadslagingen om Nelly als laureaat uit te roepen uit 16 voordrachten.

foto genomen door Willy Toté en Martine Bode
foto genomen door Willy Toté en Martine Bode

De argumentatie voor het toekennen van de prijs is zeer uitgebreid. Ik pik er eentje uit: "Zij heeft steeds gehandeld vanuit een fundamenteel democratische, emancipatorische en pluralistische ingesteldheid, waarbij ze de beginselen en waarden van geweldloosheid, respect, verdraagzaamheid, non-discriminatie en solidariteit heeft gehuldigd"

Nelly was betrokken bij de opstart van het Vrouwencentrum en is momenteel nog altijd actief lid van de Raad van Bestuur.

Wij waren met een delegatie aanwezig op deze plechtige uitreiking. Nelly ontving van de stad een schilderij van Benny Luyckx, kunstenaar en leraar aan de stedelijke academie.

De gastspreker was Alain Debbaut die haar boek "Ongebonden best" schreef na ettelijke interviews met Nelly.

In haar dankwoord somde ze op wat vrede voor haar betekent: vrijheid, respect, mensenrechten en ontwapening. In haar slotzin formuleerde zij haar droom "Nooit meer oorlog"