Blikopener

Normale Mensen

Donderdag 9 maart

Sally Rooney - Normale Mensen
Auteur: Sally Rooney
Titel: Normale Mensen
Productcode (EAN): 9789026343445
Verschijningsdatum: 15/01/2019
Aantal bladzijden: 272
Uitgeverij: Ambo|Anthos

Sally Rooney kreeg de bijnaam "Voice of the Millennials" omdat ze in haar boeken de reali-teit weergeeft van het leven van degenen die in de jaren negentig zijn geboren en die de gevolgen hebben ervaren van de economische crisis die het Westen in 2008 trof..

Het boek "Normale mensen" lijkt op het eerste gezicht weer een hartverscheurend lief-desverhaal tussen twee jonge mensen, maar een literaire analyse onthult een aanklacht die Rooney richt tegen de sociale regelingen in Ierland aan het einde van de jaren 2000.

De sleutel tot het begrijpen van deze kritische sociale boodschap is Rooney's eigen ver-klaring dat ze een marxistische schrijfster is. Ze is erg gevoelig voor sociale stratificatie, on-gelijkheid van kansen en de harde effecten van kapitalistisch economische regelingen op normale mensen zoals Marian en Connell, de hoofdpersonages van het boek.

Na een inleiding door Smadar Huly over Sally Rooney en haar sociaaleconomische op-vattingen duiken we samen de tekst in. We gaan in op de zichtbare literaire aspecten en het verborgen conceptuele niveau. We zullen ontdekken welke poëtische middelen Rooney gebruikte om haar conceptuele boodschap vorm te geven en verwijzen naar specifieke passages die deze allemaal weerspiegelen.

Het doel van de bijeenkomst is om conversatie tussen de deelnemers te stimuleren, dus het wordt aanbevolen dat u het boek leest en aantekeningen voor uzelf maakt die u met de anderen wilt delen.