Blikopener

De Boekbinder

Donderdag 25 november

Anna Burns - Melkboer
Auteur: Anna Burns
Titel: Melkboer
Productcode (EAN): 9789044640793
Verschijningsdatum: 21/03/2019
Aantal bladzijden: 367
Uitgeverij: Prometheus

Een meisje van achttien wordt om de haverklap lastiggevallen door een drieëntwintig jaar oudere man. Hij is getrouwd, maar dat lijkt hem niet te deren. Hoezeer het meisje hem ook probeert te negeren, toch komt de geruchtenmolen op gang, dat ze iets heeft met die man, dat ze gevallen is voor de melkboer.

Anna Burns laat haar boek spelen in het Belfast van eind de jaren 1970, toen katholieken en protestanten met getrokken wapens tegenover elkaar stonden.

Middenzuster, wordt het meisje van 18 genoemd. Net zoals alle andere personages heeft ze geen naam. Een naam hebben is gevaarlijk in een sektarische gemeenschap, want voor je het weet heb je de verkeerde naam, en dan ben je misschien wel een van hen en niet langer een van ons.

En dat is gevaarlijk, zeker voor een vrouw die haar plaats moet kennen in een maatschappij die beheerst wordt door mannelijke agressie.

Melkboer is een zinderend eerlijke roman, even accuraat en onsentimenteel als verwoes-tend en wreed, met scherpe humor. Een verhaal dat overal en nergens zou kunnen plaatsvinden, een roman van onze tijd.

In februari en maart zijn er geen besprekingen.

Als alles goed gaat, komt auteur Annelies Verbeke een lezing houden op donderdag 10 maart in de bieb van Sint-Niklaas. Het is aangeraden een boek van haar te lezen.

Volgende leesgroepen op 21 april en 2 juni.