Reisverslag Zuidelijk Afrika: van bosjesmannen tot de grote boerentrek

vrijdag 15 december

Patrick en Marianne Dewilde-Van Raemdonck uit Sint-Niklaas maakten een zestal reizen door Zuidelijk Afrika en brengen hierover een boeiende beeldreportage. Hun vorige reisverslagen werden reeds erg gesmaakt in het Vrouwencentrum en OKRA en Cultuursmakers boeken hen ook regelmatig.

Zo komen we In Namibië terecht in de Kalahari-woestijn en maken we kennis met de levenswijze van de Bosjesmannen en de Himbas. Voor de kust van Walvisbaai varen we tussen duizenden zeeleeuwen. In Zimbabwe schitteren de Victoriawatervallen en de lang onontdekte paleizen van Groot-Zimbabwe, maar hier zien we ook de schrijnende armoede na vele jaren dictatoriaal bestuur door president Mugabe.

Olifanten

De grote wildparken van Zuid-Afrika hebben een fascinerende fauna en flora. In de omgeving van Kaapstad ontdekken we de wilde kusten langs Kaap de Goede Hoop, de Tafelberg, de wijngaarden van Stellenbosch en het Robbeneiland waar Nelson Mandela jarenlang gevangen zat. Een reis door Zuidelijk Afrika is ook een reis door de tijd: van de 30.000 jaar oude cultuur van de Bosjesmannen, over de komst van de Bantoe-stammen en de kolonisatie door Portugezen, Hollanders en Engelsen, tot de meer recente tijden met Boerenoorlogen, Apartheid en Nelson Mandela.
OPGELET: Het Vrouwencentrum speelt op verplaatsing. Den Aftrap is gelegen in de Abingdonstraat, op het plein achter het Welzijnshuis. Parkeren kan, mits betaling, in de ondergrondse parking of vlakbij aan de Terekenkerk. Te voet ook bereikbaar langs de Kokkelbeekstraat en de Kongostraat.

Wie liever te voet vertrekt: aan het Vrouwencentrum: om 13.30 u, afstand 500 m.