Gesprek rond één tafel overasbest

Woensdag 8 februari 2023

nieuwjaar taart 1

Het Vrouwencentrum en STOFFvzw (STOFFvzw is een culturele vereniging die stem wil geven aan de asbestslachtoffers in het Land van Waas) organiseren een ‘gesprek rond één tafel’. Het gaat over de zorg voor de asbestslachtoffers en het herdenken van zij die overleden zijn. Dit alles vooral gezien vanuit het perspectief van vrouwen

nieuwjaar taart 1

Het kan niet missen: het kwalijke mesothelioom, longvlieskanker, is een zeldzame ziekte die voor bijna 100% veroorzaakt wordt door asbest. Hier in het Land van Waas komt die ziekte het meest voor, nergens ter wereld meer dan hier, zeggen de longartsen van Vitaz. Ze zijn er ondertussen danig in gespecialiseerd. De ziekte en hetgeen de gezinnen van asbestslachtoffers meemaken is onderdeel van de geschiedenis van deze streek, een ambetant en leerzaam stuk heden en verleden.

De leden van STOFFvzw interviewen systematisch asbestslachtoffers die bereid zijn om erover te praten. Ze komen tot de conclusie dat vooral vrouwen - vaak stilzwijgend - de zwaarste slachtoffers zijn, en dat ze elk op hun manier reageren. Een en ander komt ook ter sprake in het boek ‘Christiane Thijs – een biografie’ dat dit jaar verscheen bij het Industriemuseum in Gent.

Wat kunnen de deelnemers verwachten: stoelen rond één tafel en een gesprek waarbij elke deelnemer aan het woord komt met haar eigen verhaal over ziekte, overlijden, zorg, herdenken, schuld en hoe men daar mee omgaat.

De gespreksleider is Johan De Vos, initiatiefnemer van STOFFvzw, www.stoffvzw.be Marleen Vael (voorzitter), Pieter Heymans (secretaris), Lieven Nollet en Johan De Vos zijn de leden.